Hvorfor holde indekatte?

(tekst forfattet og venligst udlånt af Anne Korsbakke - DK Arjuna)

Jeg er nogle gange blevet spurgt om, hvorfor jeg holder vores katte inde, og for at give en kort forklaring kan jeg sige, at det kun drejer sig om tryghed og sikkerhed.

 

- Det er da synd at spærre en kat inde.

 

Nej det er det ikke. Katten kan sagtens få et spændende liv som indekat. Den skal bare have mulighed for at udfolde sig på andre måder. Har katten et kradse-arrangement, kan katten udfolde sit vovemod ved at løbe op og ned ad det. Samtidig er det med til at skåne ens møbler. Legetøj er også med til at aktivere en kat, og det behøver ikke koste en bondegård.

 

- Jamen hvad så med dens instinkter?

 

Mange af de racekatte der er i dag er fremavlet for at tilgodese katteejerne, og derfor er avlsdyrene oftest valgt med henblik på udseende og temperament. Da de igennem flere generationer, er blevet præget af mennesker, er deres "vilde" instinkter mere eller mindre forsvundet, og de vil derfor ikke reagere som en vildkat i en given situation.

Huskatte (= alle katte uden stamtavle) har også i flere generationer boet hos mennesker, og skønt de i mange tilfælde har flere af deres instinkter i behold, er en del af deres instinkter også forsvundet gennem tiden, da de bl.a. ikke længere er tvunget til at lede efter deres føde.

 

- En kat kan da godt lide at fange mus og fugle, er det så ikke synd at frarøve dem den mulighed?

 

Både – og. Det ser da sjovt ud, når en kat spæner hen over en græsplæne eller igennem en busk for at fange et dyr, men katten kan i jagten komme enormt langt væk fra sit hjem, og måske kan den ikke finde hjem igen. Den kan også blive jagtet af naboens hund, og hvad sker der så når hunden fanger katten? Ræve er heller ikke et godt rendezvous for en kat, da katten har en meget lille chance overfor en ræv. Ydermere er der jo køretøjerne. De stopper ikke for en kat i fuld firspring, og har ofte slet ikke mulighed for at undvige.

 

- Jamen jeg bor langt fra befærdede veje

 

Det kan godt ske, men posten kører jo overalt, og det kan jo være dig selv ,der ved et uheld kører din kat ned. Det kunne også være en af dine naboer, eller en bondemand der er ved at høste sine marker. Der skal kun en bil til.

Ifølge statistikkerne bliver 70.000 katte kørt ihjel i Danmark om året, og det vil da være ærgerligt, hvis din kat ender i statistikken

 

- Hvad så med bondemænd. De har da masser af katte i staldene.

 

Det er rigtigt. En bonde bruger også katte som nyttedyr. De bruger dem til at holde deres stalde og marker nogenlunde fri for mus. Men ikke alle bondemænd kan lide katte. Heller ikke alle naboer kan lide katte.

 

- Mine naboer kan godt lide min kat

 

Det er du heldig med, men hvad med dine naboers naboer. Kan de lide katte? Er de interesseret i, at din kat skider i deres blomsterbed, strinter på deres biler og huse, eller graver deres blomsterløg op? Der er faktisk en del mennesker der siger, at "en god kat er en død kat". Nogle går til yderlighederne og skyder alle de katte, der uforvarende kommer ind på deres grund, eller mishandler den forsvarsløse kat på anden barbarisk måde.

En nabo kan også ved et uheld komme til at lukke din kat inde i en garage eller et skur, hvor den kan være så uheldig at blive fundet flere dage senere – død af sult og tørst.

 

- Nu går min kat aldrig så lang væk

 

Det er ikke sikkert din kat går ret langt, den behøver kun at gå til nærmeste vej eller fortov, før den kan møde sin "nye" kommende ejer, der syntes det er den sødeste kat i verden – der selvfølgelig ingen ejer har. De er blevet en kat rigere, og du har mistet din øjesten. Det kan ske for racekatte såvel som huskatte.

Den behøver heller ikke gå særlig langt for at parre en anden kat, eller blive parret. Resultatet kan være en hel flok uønskede killinger, eller bare nogle man ikke kan komme af med. Ikke nok med at katten kan blive gravid, den kan få sygdomme som FIV og FeLV – hhv. katteaids og katteleukæmi. Disse sygdomme får den ved nær kontakt med en anden kat – enten ved parring eller ved slåskamp, og begge sygdomme kan være dødelige.

 

- Min kat er neutraliseret så den får ikke killinger/parrer ikke andre katte/strinter ikke.

 

Selvom en kat er neutraliseret, kan den godt komme op at slås alligevel. Ikke alle katte kan lide andre katte, og resultatet kan være ødelagte øjne, store bylder og dødelige sygdomme.

 

- Kan min kat ikke få mulighed for at få frisk luft?

 

Jo det kan den sagtens . Man kan lave gode løbegårde med mulighed for flere aktivitets niveauer, eller hegne haven/altanen ind, så katten kan komme ud i et begrænset område. Herved kan man undgå ulykker som påkørsel, slagsmål, uønskede killinger, stjålne katte… etc.

Ved at bygge en løbegård eller hegne haven ind viser du, at du er en ansvarsfuld katteejer, der ikke kun tænker på din kat og dens velfærd, men også tager hensyn til dine naboer.

 

Foruden alle ovennævnte argumenter, er det faktisk også lovpligtigt til at holde sine dyr på egen matrikel - jf. lov om mark- og vejfred

 

Tilbage til Køb af killing